Adenomul de prostata

Afla rapid daca este cazul sa faci o vizita la Centrul de urologie laser „Urolaser”, pentru un control amanuntit cu privire la o eventuala suferinta la prostata.

Prostata este o glanda exocrina si este situata in jurul primei portiuni a uretrei imediat sub vezica urinara. Uretra traverseaza prostata, astfel incat orice modificare in volum a prostatei va avea repercusiuni asupra uretrei prostatice si implicit asupra curgerii urinii prin aceasta.

Fig. 1 – Anatomia uretrei cu portiunea sa intraprostatica (după Gray – Anatomy of the Human Body)

 

Adenomul prostatei sau Hiperplazia Benigna a Prostatei este o boala ce afectează marea majoritate a barbatilor dupa varsta de 55-60 de ani. In jurul varstei de 70 de ani prevalenta acesteia este de 75-80%, iar peste varsta de 80 de ani practic 90% dintre barbati sufera de aceasta boala.

 

Cresterea in volum a prostatei se face sub influenta hormonilor masculini, respectiv a testosteronului. In stabilirea simptomelor bolii un rol important il au si fibrele musculare netede ce fac parte din structura acestei glande. Tonusul acestor fibre creste ceea ce determina un obstacol suplimentar in evacuarea urinii.

Fig.2 – Evolutia prostatei sub influenta hormonilor androgeni, cu trecerea timpului

 

Diagnosticul adenomului de prostata cuprinde anamneza (dialogul cu pacientul), examenul fizic general si cel specific care este reprezentat de tuseul rectal, examenele de laborator (examenul urinii, examenul functiei renale). Deosebit de util este examenul ecografic, care pune in evidenta marirea prostatei precum si eventualul volum de urina ce ramane in vezica urinara postmictional. Tot ecografic se pot decela si eventuale complicatii ale adenomului, cum este litiaza vezicala (calculi formati in vezica urinara), sau hidronefroza – afectarea rinichilor datorita stagnarii urinii in vezica.

 

Diagnosticul diferential cel mai important trebuie facut cu cancerul prostatei care are practic aceeasi simptomatologie. Aici un ajutor important il constituie examenul numit PSA (Antigen Specific Prostatic). Acest antigen are valori mici in adenomul prostatic insa creste in cancerul de prostata. Este o determinare ce se face din sangele bolnavului.

 

In cazul in care exista indicatia de interventie chirurgicala aceasta are ca scop indepartarea tesutului prostatic excesiv si prin aceasta asigurarea unei curgeri neintrerupte a jetului urinar. Enucleerea laser a adenomului de prostata este cea mai putin traumatizanta si cea mai eficienta metoda de a realiza acest lucru.

Contacteaza-ne acum
(0256) 488 466

Ne pasa si ne preocupa starea sanatatii tale